Wat kan ik het beste gebruiken om mijn hond uit te laten?

Onze hond is onze beste vriend en gaat vaak overal met ons mee. Waar wij onze schoenen en jas (meestal) aandoen als we naar buiten gaan doe je je hond z’n halsband om en klik je de lijn vast en daar gaan jullie weer een nieuw avontuur tegemoet. Waar je vroeger honden alleen met een halsband zag zijn er tegenwoordig ontzettend veel keuzes om je hond te begeleiden buiten. Maar wat is nu het beste?

Halsband

Elke hond en baas zijn anders en hebben daardoor verschillende behoeftes. Een halsband wordt over het algemeen afgeraden omdat een halsband zorgt voor druk op de nek en keel. Dit kan leiden tot verwondingen. Maar een halsband is wel ideaal om je identificatiekoker aan te hangen. In een identificatiekokertje zit een briefje met de naam van je hond en je telefoonnummer. Mocht ‘ie achter een kat aangaan dan vind je ‘m zo heel snel terug. Ook als je een hond uit het buitenland adopteerd of een hond met specifieke angsten dan is het gebruik van een halsband in combinatie met een tuig niet onverstandig. Door de lijn aan zowel de halsband als het tuig te bevestigen zorg je ervoor dat mocht ‘ie uit één ontsnappen of mocht de haak breken dat je een back-up hebt.

Tuig

Een tuig is minder voorkomen maar wel een betere keus. Doordat de lijn bevestigd is op de rug of borst worden rukken aan de lijn opgevangen over een groter deel waardoor de kans op ongemakken en blessures wordt verkleint. Tuigjes heb je in verschillende vormen, maten en merken. Ik adviseer om met een simpel tuig te beginnen.

Lijn

Lijnen zijn er in alle soorten en maten en lengtes. Afhankelijk van je behoeftes is er een lijn die daarbij past.
Flexlijn: Een lijn die je veel ziet is de Flex-lijn. Deze lijn zorgt ervoor dat je hond veel snuffelruimte heeft en is een goede lijn voor honden die niet los kunnen. Als je hond loops is kan deze lijn ervoor zorgen dat ze toch het idee van loslopen heeft er kan gespeeld en gesnuffeld worden. Ook op wandelplekken waar honden niet los mogen kan een flexlijn toch voor snuffelruimte zorgen. Maar. deze lijn is niet geschikt als je je hond naast wil leren lopen. De flexlijn zorgt voor onvoldoende controle over de hond in het verkeer en mag niet gebruikt worden op hondenscholen.
Gewone lijn: De gewone lijn is een lijn recht toe recht aan. De lijn is er in verschillende materiaal soorten diktes en lengtes. Als je je hond wil trainen is een lengte van 1,5 m maximaal aangeraden om goede controle te houden. Je wil een lijn die soepel in de hand ligt en niet snijdt.
Dressuurlijn/politielijn: De dressuurlijn is een lijn met twee haken hierdoor kun je de lijn veelzijdiger gebruiken dan een gewone lijn. Wil je meer weten over de dressuurlijn lees hier dan verder.

advies

Mijn advies als je een hond gaat adopteren is om een tuig en een dressuurlijn te gebruiken. Idealiter gebruik je een tuig met borst en rug bevestiging zodat je in elke situatie het tuig en de lijn optimaal kunt gebruiken. Zelf gebruik ik de dressuurlijn en het tuigje uit de shop.

Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter