Verlatingsangst bij honden

Verlatingsangst is één van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun hond afstaan. Het geeft ontzettend veel stress voor zowel eigenaar als hond. Je voelt je aan huis gehecht en maakt je constant zorgen om je hond (en je buren). Het voorkomen van verlatingsangst is dan ook iets waar tijd en energie in gestoken moet worden vanaf de eerste week van adoptie.

Wat is verlatingsangst

verlatingsangst is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat een hond hogere stress levels ervaart wanneer hij gescheiden is van de eigenaar dan een hond zonder verlatingsangst. Honden zijn zo geevolueerd dat ze zich kunnen hechten aan hun eigenaar zoals kinderen aan hun moeders hechten. Het ervaren van matige stress wanneer de eigenaar er niet is is dan ook niet meer dan normaal. Maar wanneer een hond hogere stress levels ervaart dan normaal kan het welzijn in geding komen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wel 20-40% van de honden die regelmatig bij de dierenarts komen verlatingsangst hebben.

Verlatingsangst kan zich uiten in:

 • Overmatige vocalisatie (blaffen, janken, piepen)
 • Sloopgedrag (graven in deuren, kapot maken van kussens of andere objecten, het verzamelen van spullen van gezinsleden e.d.)
 • Ontsnappen
 • Binnen plassen/poepen/overgeven
 • Het overal volgen van de mens(en), ook binnen in huis.
 • Onrust en/of hyperactiviteit voorafgaand aan en tijdens het alleen zijn.
 • Compulsief gedrag (overmatige vachtverzorging, ijsberen, rondjes draaien, automutilatie).
 • Stress-signalen (hijgen, hoge vocalisatie, pootje liften, tongelen, kwijlen, trillen, bevriezen).
 • Signalen van depressiviteit zoals niet eten tijdens het alleen zijn, overmatig veel slapen/rusten, overgeven, diaree.
 • Hyperactieve reacties bij thuiskomst waarbij het lang duurt voordat de hond weer ontspant

Om te monitoren of je hond tekenen van verlatingsangst vertoont wanneer je er niet bent kun je een app gebruiken om je hond op te nemen als je er niet bent. Dan kun je horen of je hond jankt of blaft hoelang en wanneer. Als je dit een poosje doet heb je een goed idee van de ongemakken die je hond voor de buurt kunnen veroorzaken en wat het effect is van de maatregelen die je hebt genomen om stress te voorkomen.

Is verlatingsangst te voorkomen

Tot op een zekere hoogte is verlatingsangst te voorkomen. Wanneer er de tijd wordt genomen om het alleen zijn op te bouwen en daarbij de juiste tools worden gebruikt kan een hond het alleen zijn gaan associëren met rust en ontspanning. Bij sommige honden is de angst zo heftig dat er alleen vooruitgang geboekt kan worden door intensieve training en ondersteunende middelen.

Wat kan ik doen tegen verlatingangst

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen verlatingsangst.

 • Begin met het rustig opbouwen van de tijd dat je hond alleen moet zijn. Begin met 5 minuten laat je hond ook eens een poosje op z’n alleen zijn plek terwijl je thuis je ding doet.
 • Geef je hond wat lekkers als je weggaat bijvoorbeeld een Kong* uit de vriezer gevuld met paté of iets anders wat je hond heel lekker vind. Sommige traktaties zoals een oor zullen niet worden opgegeten worden wanneer een hond veel stress ervaart maar wanneer je iets geeft dat sneller een beloning oplevert zoals ene gevulde Kong zullen ze vaak toch zwichten en zich overgeven aan het likken en kauwen. Dit is tevens ook heel goed voor ze om met de stress om te gaan. Als je een beloning kiest zorg er dan voor dat de beloning langer duurt dan dat het jouw kost om de voordeur achter je dicht te trekken.
 • Spuit een anti-stress middel als Pet Remedy* of Adaptil* in de ruimte ter ondersteuning
 • Geef je hond z’n favo speeltje mee in de “alleen zijn ruimte” en spuit deze eventueel in met de Pet Remedy spray, dit geeft een veilig en ontspannen gevoel.
 • Zet storytel aan. Op youtube zijn er ontzettend veel afspeelijsten met hondenmuziek te vinden maar onderzoek in asiels heeft aangetoond dat niks zo goed werkt om honden te laten ontspannen als een luisterboek. Dit is niet zo vreemd aangezien honden zo aan ons aangepast zijn. Een mensenstem kan dan zorgen voor een veilig gevoel.
 • Er zijn ook aanwijzingen dat de hechtingsstijl van de eigenaar invloed heeft op de kans dat je hond verlatingsangst ontwikkeld. Eigenaren met een ‘onveilige angstige ‘ hechting lijken vaker honden te hebben met verlatingsangst. Tenminste, deze eigenaren denken vaker dat hun hond verlatingsangst heeft. Eigenaren met een veilige hechtingen hebben vaker honden zonder verlatingsangst. Hier kun je meer lezen over hechtingsstijlen.

Hoe ik de Kluts hielp met haar angst

de Kluts kon meestal goed alleen blijven, maar soms ook niet. Dit had ik niet door in het begin, tot er een kaartje van de buren op de deurmat viel. Of we er alsjeblieft iets tegen konden doen want dit was dierenmishandeling. Toen de eerste paniekgolven voorbij waren en ik weer normaal kon denken ben ik eerst gaan bijhouden hoe erg het was met het blaffen. Hiervoor gebruikte ik een Ipad met een voice recording app. Tot mijn opluchting was ze niet aan één stuk aan het blaffen maar blafte ze meestal niet, soms 10 min en soms 2 uur lang. Dat gaf mij de ruimte om te testen wanneer blaft ze wel en wanneer niet? Kan ik haar in de woonkamer laten als ik alle gordijnen dicht doe, de muziek aan en een beloning geef? en wanneer blaft ze aan één stuk door? Na een aantal maanden hier mee bezig geweest te zijn viel bij mij het kwartje. de Kluts kreeg spanning van mensen die pratend voorbij lopen, als ze alleen is in een ruimte waarin ze niks van buiten hoort zal ze waarschijnlijk niet blaffen.

In mijn huis heb ik beneden een badkamer aan de achterkant van het huis, dat werd Kluts haar alleen-zijn-plekje. Ik ben haar daar gaan trainen terwijl ik thuis werkte, elke dag even in de badkamer met wat lekkers. Al snel rende ze zelf al vrolijk naar de badkamer om haar beloning in ontvangst te nemen. Een gevulde Kong uit de vriezer. Met die Kong was ze een half uur zoet en kon ik met een gerust hart boodschappen doen. Op de opnames hoorde ik geen geblaf meer en het half uurtje heb ik rustig aan uitgebouwd naar 6 uur. Nu gaat ze vaak zelf al in de badkamer staan om haar beloning in ontvangst te nemen als ze vermoed dat ik weg ga zonder haar. De Kluts kwam van haar verlatingsangst af door een veilige prikkelvrije ruimte te hebben en weggaan associëren met een beloning.

Mijn favorieten

*deze blog bevat affiliate links

Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter