Stress bij (buitenlandse adoptie) honden

Stress is een algemeen bekend woord. We weten dat we er niet teveel van moeten hebben want dat kan leiden tot overspannenheid of een burn-out. Over stress bij dieren weten we vaak een stuk minder. Stress heeft op honden hetzelfde effect als bij ons mensen. Maar hoe merk je dat nu? En wat is stress nu precies?

Wat is stress

Stress is iets heel onschuldigs en ontzettend nuttig. Stress is namelijk een verstoring van de homeostase een moeilijk woord voor een natuurlijk evenwicht in het lichaam. Denk hierbij aan een constante lichaamstemperatuur en de afwezigheid van honger en dorst. Wanneer dit evenwicht de homeostase verstoord ontstaat er een stress reactie in het lichaam om dit evenwicht te herstellen. Hierdoor drink je als je dorst hebt en ga je rillen bij kou of zweten bij warmte. Super nuttig dus. De manier waarop wij stress vooral kennen is als iets negatiefs het staat bij ons vaak voor spanning. Pas als de stressor hetgeen waardoor je spanning ervaart weg is kunnen we weer ontspannen. Het grote verschil tussen mens en dier is dat wij vaak woorden kunnen geven aan wat we ervaren en daarmee actief kunnen handelen om de stressor weg te halen. Bij onze dieren moeten we hier vaak naar raden.

Hoe neem je stress waar bij een hond?

Omdat onze honden niet kunnen praten is het soms erg lastig voor een ongetraind oog om te zien wat er in je hond omgaat. Een hond heeft ontzettend veel verschillende manieren om te laten zien dat hij/zij spanning ervaart. Het leren herkennen van deze signalen is belangrijk. Want wanneer je hond teveel stress ervaart kan je hond ook ziek worden net als jij en ik. Ook kan je hond ‘opeens’ agressief reageren op andere honden, kinderen of mensen. Veel van de ongelukken die gebeuren met honden kunnen voorkomen worden door stress signalen te herkennen. Voorbeelden van stressgedragingen zijn: tongelen, bek aflikken, pootje heffen, krabben, hijgen, niesen, gapen en kopschudden. Deze gedragingen hebben allemaal een functie maar wanneer je hond ze laat zien wanneer ze niet te verwachten zijn kan het weleens zijn dat je hond spanning ervaart. Een voorbeeld hiervan is hijgen. Hijgen heeft als functie om warmte kwijt te raken als je hond warm is bijvoorbeeld na het rennen of spelen of als hij/zij in de zon ligt. Wanneer een hond begint te hijgen terwijl je nichtje van 3 achter ‘m aan hobbelt zou het heel goed kunnen zijn dat je hond daar gespannen door raakt. Wanneer je niet ingrijpt kan dit escaleren en resulteren in een uitval naar je nichtje.

Meer leren?

Wil je meer leren over het effect van stress op het gedrag van (buitenlandse adoptie) honden? Lees dan verder in de blog die ik schreef over de ontwikkeling van gedrag of de blog over gedragsproblemen bij buitenlandse adoptiehonden

Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter