7 tips voor een snelle hechting met je nieuwe puppy

Heb je net een pup geadopteerd en wil je dat je pup zich zo snel mogelijk thuis voelt? Wil je graag een goede band opbouwen met je nieuwe beste vriend? Zoek niet verder: ik geef je 7 tips voor een snelle hechting.

1 Veel hondentrainers noemen de socialisatie (de periode tussen drie en twaalf weken oud, waarin de hond emoties koppelt aan dingen die hij of zij meemaakt) het allerbelangrijkste dat je met een hond doet. Belangrijk is het zeker, maar probeer voor jezelf meer tijd te investeren in het opbouwen van vertrouwen, dan in het zorgen voor een perfecte socialisatie. Een hond kijkt namelijk heel erg naar jou als het gaat om nieuwe, spannende dingen in het leven. Als jij de hond vertrouwen kan geven, dan is de kans op een positieve ervaring beter. Een goede vertrouwensband maakt de socialisatie makkelijk.

2 Als je jouw pup nog maar net in huis hebt, dan kan je je pup een Adaptil halsband om doen of een Pet Remedy verdamper in huis plaatsen. Beide producten zijn ontworpen om je pup een veilig gevoel te geven. De Adaptil halsband geeft Dog Appeasing Pheromones af (dezelfde feromonen als de moederhond af geeft wanneer de pups bij haar drinken). De Pet Remedy verdamper werkt op basis van o.a. valeriaan, wat een rustgevend effect heeft op je pup.

3 Geef je hond genoeg rust. Een pup of herplaatser moet altijd wennen aan een nieuwe omgeving. Geef je hond de tijd om te rusten na zo’n grote gebeurtenis als een adoptie. Geef je hond 3 dagen om te ontspannen, minstens 3 weken zonder grote verandering (bijvoorbeeld verhuizen, nog een dier adopteren, uit logeren) om te settelen en tot 3 maanden om bij te komen en zich volledig thuis te voelen.

4 Zorg voor regelmaat. Geef je hond de tijd om zich aan te passen aan z’n nieuwe thuis door een voer-, wandel- en rustschema op te stellen én te houden. Honden vinden het erg fijn als dingen voorspelbaar zijn. Hoe sneller jij voorspelbaarheid kan creëeren, hoe sneller je hond zich sneller op z’n gemak zal voelen.

5 Ga met je hond op puppy-, puber- of hondencursus. Dat is niet alleen goed voor de hond zelf, maar ook voor jullie band. Door samen te werken en te leren ontwikkel je een verstandhouding. Gaan dus! Ook als het regent.

6 Vergeet vooral niet om je hond veel te aaien! Jij en je hond maken daardoor oxytocine aan. Dat is hetzelfde hormoon dat bij moeders vrijkomt als ze hun pasgeboren baby vasthouden. Moeder- en vadergevoelens worden hierdoor opgewekt, waardoor jij en je hond snel hechten.

7 Zorg dat je de juiste hulpmiddelen in huis hebt om je te ondersteunen in de training. Hierdoor zal jij je hond sneller en beter begrijpen en zal je hond jou sneller vertrouwen als leider en beter gehoorzamen. Bekijk hier de hulpmiddelen die je zeker nodig zal hebben.

Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter