Hoe gebruik je de Kong

Wanneer je nieuw bent in de hondenwereld is de Kong onbekend terrein. Maar als er iets is dat je in huis wilt hebben als (nieuwe) hondeneigenaar dan is het dit stukje rubber. In dit artikel lees je alles over de Kong en hoe jij die succesvol kunt gebruiken.

Wat is een Kong?

Een Kong * is eigenlijk het merk van het speeltje dat ik bedoel. De Kong Classic is de naam van het product. De Kong Classic is in de jaren ’70 ontdekt door een hondeneigenaar. Joe Markham had een hond die ontzettend van kauwen hield en dit vooral deed op stenen en takken dit had natuurlijk een negatief effect op de tanden van zijn hond Fritz. Tijdens het werken aan een auto gooide hij een versleten onderdeel op de grond. Een rubberen onderdeel in de vorm van een sneeuwpop. Fritz was verkocht. En Joe ook.

kong kauwspeeltje adoptiekit

Een Kong is dus simpel gezegd een rubberen sneeuwman met een holte. Hierdoor kan er naar hartelust op gekauwd worden zonder dat de Kong kapot gaat. En daarnaast wat het voor de niet zulke enthousiaste kauwers interessant maakt. De holte kan gevuld worden met iets lekkers.

Waarvoor kun je de Kong gebruiken

De Kong kan op veel manieren gebruikt worden. Honden die een hele sterke kauwbehoefte (en daardoor vaak sloopbehoefte) hebben kunnen dit speeltje niet kapot krijgen. Voor de extreme kauwers is er ook een Kong Extreme die ze echt niet kapot krijgen. Je kunt de Kong gebruiken ter afleiding, ze kunnen zich helemaal verliezen in het likken en kauwen van de Kong als je er iets lekkers in smeert. En je kunt het gebruiken als extra stimulatie op een regenachtige dag of als je te ziek bent om een goede wandeling te ondernemen. Met warme temperaturen is het ook een fijne manier voor je hond om af te koelen, je kunt er namelijk een hondenijsje van maken.

Volgens de website van Kong is de Kong Classic succesvol bij:

 • Verlatingangst
 • Kauwen
 • Tandenwisselen
 • Gewichtsmanagement
 • Bench training
 • Verveling
 • Blaffen en graven

het belang van kauwen

Kauwen opzichzelf is een ontzettend belangrijke gedraging voor honden. Door te kauwen houden ze hun tanden schoon en hun kaken sterk. Kauwen kan worden gedaan ter vermaak, voor mentale stimulatie en om met stress en frustratie om te gaan. Wanneer je in de kauwbehoefte van je hond weet te voorzien heb je op vele vlakken een gelukkigere hond.

Wat kun je gebruiken om de Kong te vullen

Toen ik de Kluts adopteerde kreeg ze bij het gastgezin waar ze verbleef elke dag een boterham met leverworst. Leverworst was en is haar favoriete snack. Omdat het zo makkelijk smeert zijn we gaan experimenteren met de Kong hiermee te vullen. Het was een succes. Kluts was verkocht en al snel sprong ze als een dolle door de woonkamer als ik wegging. Niet veel later ben ik de Kong in de vriezer gaan doen om haar nog langer bezig te houden als ik wegging. In het begin kostte het haar zo rustig een halfuur om de Kong leeg te smikkelen. Wat betekende dat ik rustig boodschappen kon doen.

Verder gebruikten we ter afwisseling andere producten die ze onwijs lekker vind maar niet vaak kreeg. Het weggaan en weg zijn moest natuurlijk echt een feestje zijn om haar angst niet de kans te geven. Zoals je ziet niet de beste keuzes, maar de Kluts was stil en ik inmiddels een tikje minder wanhopig.

 • Honden paté
 • Brokjes met wat Mayonaise
 • Plakje kaas met paté of leverworst
 • Yoghurt
 • Rauw vlees
 • Gepureerde banaan met blauwe bessen

Op het internet en Youtube kun je verrassend veel recepten vinden om je Kong mee te vullen. Ik raad wel aan om alleen producten te geven die niet schadelijk zijn voor honden. Een heel aantal van de producten die ik geprobeerd heb kunnen schadelijk zijn voor honden, vanwege de hoge zout concentraties etc. wanneer je dit op regelmatige basis gebruikt.

Kong schoonmaken

Als verantwoordelijke hondenouder moet je de Kong na gebruik ook weer schoonmaken. In het smalste deel van de Kong blijven vaak etensresten zitten. Waardoor door bacteriegroei je hond ziek kan worden als dit niet schoongemaakt wordt. Zelf doe ik de Kong met heet water en zeep in een groot glas en laat het daar een poosje weken. De Kong kan ook in de vaatwasser. Zorg dan wel dat ‘ie goed rechtop staat zodat de stralen de Kong in kunnen. En check daarna nog even of er geen etensresten meer in zitten.* deze blog bevat affiliate links

Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter