Hoe gebruik je de Clicker

Leren bij honden

Wanneer we het gaan hebben over leren bij honden dan kunnen we het hebben over twee verschillende leer methodes: klassieke conditionering en operante conditionering. Bij klassieke conditionering wordt er meestal gedacht aan Pavlov. Pavlov is namelijk de grondlegger van de klassieke condionering. Hij koppelde (onbewust) een betekenis loze prikkel (een bel) aan een bepaald gedrag (eten). Wat ervoor zorgde dat de honden bij het horen van de bel begonnen te kwijlen. De andere vorm van leren is operante conditionering. Deze vorm van leren werkt op basis van trial-and-error. Hierbij kan geleerd worden door bekrachtiging (beloning) en door correctie (straf). Bij bekrachting neemt een bepaald gedrag (snel) toe en bij correctie neemt het gedrag (snel) af. Is dit nieuw voor je en wil je meer leren of operante conditionering bekijk dan onderstaand filmpje.


Gebruik van de Clicker

Wanneer we een hond iets willen leren met de clicker gebruiken we beide leer methodes. Eerst gebruiken we klassieke conditionering om het geluid van de clicker te koppelen aan een beloning (meestal voer) en daarna gebruiken we de beloning om gewenst gedrag te bekrachtigen en daarmee het gedrag toe te laten nemen. Dit noemen we een positieve (we voegen iets toe) bekrachtiger (positive reinforcement). Het voordeel van trainen met een clicker is dat je precies het gedrag kunt belonen dat je wilt belonen. Honden leren heel snel waardoor je je hond ook heel snel ongewenst gedrag kunt aanleren. Door met de clicker te werken kun je je hond zelfs op afstand “besturen”.

Wat kan je allemaal leren met de clicker

Met de clicker kun je je hond in feite alles leren wat je kunt bedenken. Maar zoals bij elk nieuw commando moet je toe werken naar het volledige gedrag. Door gebruik te maken van de clicker kun je het gedrag van je hond shapen. Dat wil zeggen dat je al de kleinste intentie van het juiste gedrag kunt belonen en daarmee in frequentie kunt laten toenemen. Vanuit de intentie kun je dan verder werken naar het volledige commando. Sommige honden vinden het lastig om het commando “poot” aan te leren. Door goed naar je hond te kijken en te belonen op het moment dat er een verschuiving van gewicht te zien is of een kleine intentie tot het optillen kun je je hond helpen door te vertellen met een click dat ‘ie op het goede spoor zit.

In het begin van het aanleren van een nieuw commando zul je de clicker heel veel gebruiken om het gedrag te shapen, wanneer je hond door heeft wat er verwacht wordt zul je zien dat je steeds minder hoeft te belonen voor het zelfde resultaat. Uiteindelijk is de clicker helemaal niet meer nodig of sporadisch om het juiste gedrag weer in frequentie te laten toenemen.

Een voorbeeld van het shapen van gedrag

Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter