Gedragsproblemen bij buitenlandse honden

Over gedragsproblemen bij buitenlandse adoptiehonden is veel te lezen en te zeggen. In deze blogpost neem ik je mee naar de wetenschap achter probleem gedrag en de huidige staat van kennis over probleem gedrag bij buitenlandse honden.

Definities

Allereerst is het van belang om een definitie van de term probleem gedrag te geven. Probleem gedrag wordt namelijk gedefinieerd als natuurlijk gedrag voor de hond maar ongewenst gedrag voor de baas. Aan de andere kant van probleem gedrag kennen we ook pathologisch gedrag (gedragsstoornis/ abnormaal gedrag) dit is gedrag dat niet normaal is voor het dier en zelfs schadelijk kan zijn. Al met al hebben we het vaak over natuurlijk gedrag bij (buitenlandse) adoptiehonden die als ongewenst worden ervaren door de eigenaar.

Een andere definitie die van belang is is voor deze blogpost is de term buitenlandse adoptiehond. In Nederland is de handel in buitenlandse puppies vanuit voornamelijk oost-Europa erg groot er wordt geschat dat 60%-80% van de honden in Nederland een buitenlandse achtergrond hebben. In deze blog focus ik op de buitenlandse rescues die via non-profit organisaties worden geïmporteerd met als doel de honden een (beter) leven te geven.

Literatuur

In de afgelopen jaren zijn er 3 studies (de hondenbescherming, 2011; van Leiden et al., 2019; Norman, Stavinsky and Westgarth in prep) geweest die hebben gekeken naar de prevalentie van (probleem) gedrag bij o.a. buitenlandse honden. Het overkoepelende beeld dat deze onderzoeken laten zien is dat buitenlandse adoptiehonden inderdaad vaak angstiger zijn en meer agressie vertonen dan honden die in het land van herkomst zijn geadopteerd. Dit kan een heel groot probleem worden. Probleem gedrag is namelijk één van de belangrijkste redenen om een hond naar een asiel te brengen of te herplaatsen. Angstige honden hebben vaak last van verlatingsangst, angst voor vreemden of angst voor vreemde voorwerpen en het kan zijn dat ze niet helemaal zindelijk zijn. Agressieve honden kunnen bijtincidenten veroorzaken wat zelfs kan leiden tot in beslagname van de hond.


infographic van probleemgedrag bij buitenlandse adoptiehonden

Ontwikkeling

De reden hiervoor heeft te maken met de ervaringen die de honden hebben gehad tijdens hun vroege leven. De vorming van gedrag begint bij de moeder, ervaring die zij heeft opgedaan tijdens haar leven en tijdens de zwangerschap beïnvloeden het uiteindelijke gedrag van haar pups. Doordat de leefomstandigheden voor een hond op straat of in een buitenlands asiel vaak erg stressvol zijn, worden de pups geboren met een hoge gevoeligheid voor stress. Dit is in hun voordeel, hierdoor zijn ze beter aangepast aan de stressvolle leefomstandigheden en kunnen ze sneller reageren op stressors (honger, kou, pijn, hitte, in feite alles dat zorgt voor een afwijking in de interne balans, ook wel homeostase genoemd) waardoor ze een grotere kans hebben om te overleven dan pups die minder gevoelig zijn voor stress.

Andere invloeden die ten nadele zijn voor de buitenlandse adoptiehonden is dat er is gevonden dat een pup die tijdens de eerste 3 weken milde stressoren heeft ervaren, zoals het oppakken van de pup door mensen, beter kan omgaan met stress en sneller hersteld van stressvolle gebeurtenissen. Verder heeft de kwaliteit van de moederzorg invloed op de stress gevoeligheid van een pup. Hoe zorgzamer de moeder hoe beter de pup kan omgaan met stress en hoe minder stress gevoelig. In principe wordt de kwaliteit van een moeder bepaald door haar moeder, dit is dus aangeleerd. Maar er is gevonden in ratten studies (nog niet onderzocht bij honden) dat hoge kwaliteit moeders die veel stress hebben ervaren tijdens de zwangerschap lage kwaliteit zorg geven aan hun pups. Ook is het ten nadele van de pups dat ze pas nadat ze 15 weken oud zijn geïmporteerd mogen worden in verband met de regelgeving omtrent rabiës. Hierdoor komen ze pas aan in het land van bestemming na de vroege socialisatie fase. In een andere blog kun je meer leren over de verschillende ontwikkelingsfasen.

Al met al heeft de omgeving tijdens die hele vroege periode van de ontwikkeling dus een hele grote invloed op het volwassen gedrag van een hond. Een straathond moet aangepast zijn aan een vrij harde wereld waarbij het voordelig is om angstig en agressief te zijn. Terwijl als een familiehond is dat juist zeer ongewenst en is de kans op voortplanting groter als je kalm , betrouwbaar en ontspannen bent. In feite twee conflicterende gedragseigenschappen.

Buitenlandse hond als familiehond

Nu betekend dit niet dat een buitenlandse adoptiehond geen fijne familiehond kan zijn, het zegt vooral iets over de potentiële gedragsproblemen waar je mee te maken kunt krijgen. Hier kun je je voordeel mee doen en je inlezen hoe je ervoor kunt zorgen dat het geen probleem wordt. Er zijn bijvoorbeeld diverse hulpmiddelen te vinden die je helpen om ongewenst gedrag te beperken. Hier heb ik diverse blogs over geschreven: hulpmiddelen voor angstige en onzekere honden, tips om sneller te hechten aan je nieuwe hond, gebruik van een anti-trektuig, overzicht van anti-stressmiddelen, het gebruik van de Kong en hoe gebruik je de clicker

Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter