Gebruik anti-trektuig

Een anti-trektuig is een hulpmiddel om je hond te leren niet te trekken. Correct gebruik is van belang om veilig te kunnen wandelen. Wanneer je je hond niet goed onder controle hebt kunnen er ongelukken gebeuren. Je hond kan in paniek het tuig kapot trekken en vluchten of een andere hond aanvallen. Wanneer de kracht op het tuig te groot wordt kan het kapot gaan. Dit wil ik in alle gevallen zien te voorkomen daarom is het van belang dat je weet hoe je veilig wandelt met een trekkende hond.

Wandel benodigdheden

Je hebt een anti-trektuig en een dressuurlijn nodig of 2 losse lijnen. Daarnaast raad ik aan om te trainen met een beloning afhankelijk van wat jouw hond gewend is.

Trainen

Met alleen mooie spullen gaan we er niet komen. De hond moet leren om niet te trekken maar met een ontspannen lijn te wandelen. Om dit te bereiken kun je het beste trainen via positieve bekrachtiging. Je gebruikt een snoepje of een clicker om het gewenste gedrag toe te laten nemen in frequentie. Dus wanneer je hond met een ontspannen lijn naast loopt op commando geef je een beloning. Dit zal in het begin korte momenten zijn, maar door de beloning bouw je dit langzaam uit. Van 1 stap “naast” ga je naar 2, net zolang totdat je hond op commando naast kan (blijven) lopen. 

Wat hierbij kan helpen is het commando “vrij”, nu heb je het commando “naast” en het commando “vrij” wanneer je vrij zegt laat je je hond snuffelen, loslopen of iets anders dat je hond als ontspanning ziet. Tijdens het commando “vrij” vraag je je hond regelmatig om “naast” te komen en beloon je dit gedrag. Wanneer je hond een aantal stappen naast heeft gelopen geef je weer het commando “vrij”. Dit zal je hond beter helpen om het concept “naast” te begrijpen

Veiligheid

Veiligheid staat voorop. Daarom is het belangrijk om je hond op de juiste manier vast te maken. Een plotselinge krachtige ruk kan er namelijk voor zorgen dat je lijn of tuig kapot gaat. Een agressieve of angstige hond kan met veel geweld willen naderen of vluchten. Zorg er daarom voor dat je hond dubbel gezekerd is wanneer je de borstbevestiging gebruikt.  Dit kan aan het tuig door de dressuurlijn te bevestigen aan de rug en de borst, je kunt er ook voor kiezen om er een halsband bij te dragen zodat mocht er iets met één van beide gebeuren je je hond veilig kunt houden. De borstbevestiging is namelijk een ondersteuning tegen het trekken en niet bedoeld om als primaire bevestiging te gebruiken. 

Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter