Angstige of onzekere hond? 2 snelle oplossingen voor jou

Een angstige hond in huis hebben kan een grote impact hebben op het gezinsleven. Hoe sneller je hond (weer) op z’n gemak is hoe sneller de rust terugkeert. In het geval van een angstige hond is heeft een quickfix om de rust in huis terug te laten keren de eerste prioriteit. Vanuit een stressvolle situatie omdat je je hond niet goed meer begrijpt is het erg lastig om met de onderliggende problemen aan de slag te gaan.

Quickfix 1

De Pet Remedy verdamper. Dit product werkt vrijwel direct op basis van een combinatie van kruiden met valeriaan als hoofdbestandsdeel. Valeriaan heeft een positief effect op de amygdala, een hersengebied dat gekoppeld wordt aan angst en stress. Het is de Valium en de Xanax van de natuur maar dan zonder de verslavende werking.

Quickfix 2

Adaptil verdamper* of halsband*. Dit product werk ook vrijwel direct op basis van Dog Appeasing Pheromones (DAP). Dit is een feromoon (geurloos) dat afgescheiden wordt door de moederhond wat de pups kalmeert en een veilig gevoel geeft. Dit is dus een andere benadering voor hetzelfde effect. Een hond die zich veilig voelt in huis waardoor ‘ie zich ontspant.

Daarna

Wanneer de rust is teruggekeerd kun je een omgeving creëren waarin leren mogelijk is. Het trainen van een angstige hond is erg lastig omdat het Fight-Flight-Freeze systeem is geactiveerd wat gericht is op directe overleving. Daarom is het makkelijker om vanuit ontspanning te trainen.

Na de Quickfix is het belangrijk om te analyseren waarom je hond angstig en/of onzeker is.
Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Is de angst specifiek of generaal?
  • Is er recent iets veranderd in de gezinssamenstelling?
  • Maken we meer ruzie in huis?
  • Wat zijn de momenten dat ik me stoor aan het gedrag?
  • Op welke momenten is de angst het meest zichtbaar?
  • Is het een reële angst?
  • Is het gedrag erger geworden in de afgelopen weken?

Afhankelijk van het type angst kun je deze fase op verschillende manieren aanvliegen. Veranderingen in de gezinssamenstelling, het huis of sfeer in huis lost vaak vanzelf weer op de Quickfix is dan vaak voldoende om de scherpe randjes van de spanning af te halen.

Irreële en specifieke angsten kunnen duiden op traumatische ervaringen. Belangrijk voor deze fase is dat je kleine stapjes neemt, je hond moet (opnieuw) vertrouwen krijgen in het gene waarvoor hij angstig was. De Quickfix heeft misschien de scherpe randje eraf gehaald dat betekend niet dat de associatie weg is. Zorg ervoor dat je hond gedoseerd blootgesteld wordt aan dat wat de angst/onzekerheid triggerd.

Het is daarnaast sterk aan te raden om bij honden met angstklachten eens een consult met een hondentrainer te doen. Een hondentrainer is getraind in het kijken naar gedrag en kan jou helpen om te bepalen hoe de training eruit moet zien. Een nieuw paar ogen ziet je thuisomgeving ook anders dan jij die ziet en kan je waardevolle tips geven hoe je thuis effectief kunt trainen.

*deze blog bevat affiliate links

Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter