10 commando’s die je je hond wilt leren

Naast de meest bekende commando’s als zit, lig, blijf en naast kun je je hond nog veel meer leren! Het aanleren van nieuwe commando’s is niet alleen goed voor de hechting, maar het geeft je hond ook mogelijkheden om met je te communiceren. Hierdoor is het voor jullie beide duidelijker wat er gaat gebeuren waardoor je zult merken dat je je hond steeds beter begrijpt en kunt sturen binnen en buiten’s huis.

Wacht

Je wilt je hond kunnen laten stil staan wanneer jij wilt. Door het commando wacht aan te leren, door elke keer als je hond stil moet staan en op afstand is en je het commando wacht geeft en je hond stil staat te belonen. Dit gaat het makkelijkste met een clicker die je ook in de AdoptieKit terug vind.

Over

Dit commando gebruik je om aan te geven dat jullie naar de overkant van de straat gaan. Wanneer je hond dit commando kent kun je je hond ook wanneer deze losloopt makkelijker sturen en de focus leggen op het oversteken van de straat. Ik zag dit commando bij een vrouw die met haar hond los aan het fietsen was. Zij stak de straat over en gaf het commando “over” de hond ging direct in een loodrechte lijn naar de overkant.

Achter

Dit commando is fijn als je op een bergpad loopt, een drukke stoep of in de trein. Je geeft het commando “achter” en je hond gaat netjes achter je lopen zodat jullie er samen langs kunnen.

Op

Het commando “op” kun je gebruiken om je hond aan te geven ergens op te gaan staan of ergens overheen te gaan. Binnen’s huis is dit commando voor de Kluts om op haar achterpoten te gaan staan aangezien ze nergens op mag in huis. Buiten kan ik haar met dit commando op een bankje, een boomstam of over een hekje laten springen .

Opruimen

Voor het eten moet de Kluts haar speeltjes op haar bed leggen. Zo is het huis weer iets netter en heeft zij even ‘gewerkt’ voor haar avondeten. Ze is dol op dit commando want bij ons betekend het dat er iets lekkers te wachten staat. Je kunt dit commando in stukjes aanleren, door eerst het commando ‘pak’ te leren en die later te combineren met ‘op je bed’. Als ze die door heeft zeg je vervolgens ‘opruimen’ in plaats van ‘op je bed’ en daarbij wijs je naar de plaats waar de speeltjes heen moeten. Na veel oefenen kan je hond opruimen op commando.

Op je bed

Dit commando gebruik je om aan te geven dat je hond naar zijn/haar eigen plekje moet gaan. Voor de Kluts kan dit een oude handdoek zijn bij vrienden of haar eigen bedje thuis. Hiermee kun je grenzen aangeven wanneer er spanning is of wanneer je hond z’n neus in andermans zaken (of bordje) steekt.

Zwijg

Voor honden die veel vocaliseren is dit commando heel handig. Wanneer ze veel geluid aan het maken zijn kun je het commando ‘zwijg’ geven en met je clicker kun je dan precies op het stille moment belonen.

Uitschudden

Dit is een moeilijk commando om aan te leren omdat een hond zich vaak alleen uitschud als ze nat zijn of in stress situaties. Maar het is het proberen waard. Met dit commando kun je er namelijk voor zorgen dat je hond zich uitschud voordat ‘ie het huis binnen gaat, na een natte wandeling. Zo zit niet het hele huis onder de modder.

Poepen

Je kunt je hond leren om op commando te poepen! Ideaal als je een hondentoilet in de buurt hebt, dan voorkom je dat ‘ie op het veldje ernaast gaat poepen.

Plassen

Uiteraard kun je dan ook je hond op commando laten plassen. Zo kun je voorkomen dat je ‘s avonds nog een half uur rondjes aan het lopen bent opzoek naar het perfecte avondplasjes stukje. Kun je gewoon naar bed toe.


Vind je dit een leuk artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter